13:50 15.11.2023

План досудової санації боргу "Ельдорадо" гарантує відшкодування 30% вимог - Ario Law Firm

3 хв читати
План досудової санації боргу "Ельдорадо" гарантує відшкодування 30% вимог - Ario Law Firm

План досудової санації "Ельдорадо" (ТОВ "Дієса") гарантує відшкодування 30% вимог, сценарій банкрутства - не більше 14%, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.

Як повідомлялося, 22 вересня 2023 року під час загальних зборів кредитори "Ельдорадо", які володіють понад 60% вимог від загальної заборгованості, схвалили план санації боргу на понад мільярд грн.

"План досудової санації "Ельдорадо" гарантує кредиторам відшкодування 30% вимог. Крім цього, відшкодування збитків, завданих російською агресією, надасть змогу до цих 30% додати ще 39%. Особисто я не сумніваюся, що в той чи інший спосіб компенсацію з РФ стягнути вийде. Це питання лише часу", - повідомив Хорунжий.

Однак представники кредиторів ритейлера побутової техніки та електроніки Eldorado.ua (ТОВ "Дієса"), які охоплюють дистриб'юторів і світові бренди з виробництва електроніки та побутової техніки, висловили незгоду з досудовою санацією і вимагають санації в рамках процедури банкрутства.

Серед підписантів - ТОВ "ЮК Дистриб'юшн", ТОВ "Комел", ТОВ "Маккон", ТОВ "Техніка для бізнесу", ТОВ "Делонгі Україна".

Ці кредитори вбачають у затвердженому плані санації спробу залучення їхніх грошей на реструктуризацію боргу ТОВ "Дієса", коли "всім кредиторам пропонують профінансувати погашення боргу в інтересах боржника, але не всі отримають від боржника свої борги". На їхню думку, План санації не передбачає його фінансування власником боржника та участі в плані санації, такий підхід не корелюється з європейськими цінностями справедливості та доброчесності і провокує висновки про те, що активи кредиторів є інструментом привласнення грошей, виділених на реструктуризацію боргу.

"Кредитори, які виступають проти досудової санації, посилаються на ліквідаційний аналіз. Так, за проведеними підрахунками, у разі ліквідації мережі "Ельдорадо" до ліквідаційної маси потрапить майно на 814 млн грн, що призведе до задоволення 14% вимог усіх кредиторів", - повідомив Хорунжий.

Він зазначив, що до запропонованого мережею "Ельдорадо" плану досудової санації було включено 298 кредиторів із наявних близько 400.

"Серед кредиторів, не включених до плану санації, є кілька кредиторів із дуже великими вимогами до боржника. Власне, один із них - це забезпечений кредитор, а інший - зацікавлений щодо боржника, а відповідно до КУзПБ не має права голосу. Саме тому його не включили до плану. Якщо ж буде введено процедуру банкрутства, ці великі кредитори зможуть суттєво впливати на процедуру. Крім того, пасив боржника значно збільшиться і, відповідно, шанси кредиторів на отримання відшкодування - зменшаться", - зазначив юрист.

На його думку, ліквідаційний аналіз, запропонований з імовірністю погашення 14% межує з нереалістичністю, а з огляду на строки розгляду, трансформацію бізнесу під час процедури банкрутства та стратегію захисту боржника, приблизно за п'ять-сім років "непоганим показником у такій процедурі банкрутства може стати 1% задоволення вимог кредиторів, а аж ніяк не 14%".

Хорунжий також нагадав, що великим кредитором "Ельдорадо" є державний Ощадбанк (майже 2 млрд грн).

"У процесі досудової санації він перебуває поза грою і спостерігає за тим, як боржник налагоджує операційні процеси та оздоровлює бізнес шляхом реструктуризації боргів. А от чи буде банк чотири роки просто спостерігати за тим, як триває процедура банкрутства, що навпаки вбиває бізнес? Думаю, питання радше риторичне", - зазначив юрист.

Він додав, що зараз серед законодавців дуже активно точаться дискусії про те, щоб надати фінустановам можливість звертати стягнення на предмет застави без згоди суду.

Перший магазин "Ельдорадо" в Україні було відкрито 1999 року в Києві. Станом на серпень 2023 року в мережі Eldorado.ua було 70 магазинів у 49 містах.

ТОВ "Дієса" створено 2009 року, статутний капітал - 70 тис. грн. Згідно з Єдиним держреєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, власником є ТОВ "Потнеф ентерпрайзіс лімітед" (100%), а кінцевим бенефіціаром вказано Крісталла Александроу Папа (Кіпр).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА