12:04 28.04.2024

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

3 хв читати
Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Кількість перетинів кордону України на виїзд за тиждень, із 20 до 26 квітня, дещо знизилася - із 238 тис. до 236 тис., тоді як на в'їзд збільшилася із 237 тис. до 252 тис., свідчать дані Держприкордонслужби у Facebook.

Таким чином, із наближенням православного Великодня, який цьогоріч відзначають 5 травня, традиційно почав фіксуватися чистий приплив в Україну.

Кількість оформлених транспортних засобів завдяки зняттю блокади на польських пунктах пропуску знову зросла - зі 123 тис. тижнем раніше до 130 тис., тоді як із гуманітарними вантажами залишилася практично на колишньому рівні - 709.

Прикордонна служба Польщі після 18 лютого припинила оприлюднювати дані про потоки на в'їзд і виїзд з України, хоча до початку лютого робила це щодня, а останні два з половиною місяці - раз на два-три дні.

Замість цього вона почала публікувати дані про спроби нелегального проникнення до Польщі з Білорусі, яких за тиждень було зафіксовано 886. Згідно з інформацією в соцмережі X польського відомства, за пособництво було затримано, зокрема, кількох громадян України.

Як повідомлялося, з 10 травня 2022 року відтік біженців з України, що розпочався з початком війни, змінився припливом, який тривав до 23 вересня 2022 року і становив 409 тис. осіб.

Однак із кінця вересня, можливо, під впливом новин про мобілізацію в Росії та "псевдореферендуми" на окупованих територіях, а потім масованих обстрілів енергетичної інфраструктури, фіксували перевищення кількості тих, хто виїжджає, над тими, хто в'їжджає.

Таке перевищення тимчасово припинилося в другій половині грудня - на початку січня на період свят, однак потім знову поновилося і сумарно з кінця вересня 2022 року до першої річниці повномасштабної війни сягнуло 223 тис. осіб.

За другий рік повномасштабної війни кількість перетинів кордону на виїзд з України, за даними Держприкордонслужби, перевищила кількість перетинів на в'їзд на 25 тис., а після цього - ще на 29 тис.

Як зазначив на початку березня минулого року заступник міністра економіки Сергій Соболєв, повернення кожних 100 тис. українців додому дає приріст ВВП у 0,5%. Мінекономіки в макропрогнозі на цей рік заклало повернення в Україну 1,5 млн осіб, тоді як у Нацбанку, навпаки, очікують відтоку з України 0,1 млн після 0,2 млн у 2023 році.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі станом на 19 квітня цього року оцінювали в 5,930 млн, що на 53 тис. менше, ніж місяцем раніше, а загалом у світі - у 6,472 млн, що на 14 тис. менше за показник місячної давності.

У самій Україні, за даними ООН на 31 грудня минулого року, було 3,689 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голови парламентів України та Туреччини обговорили активізацію співпраці законодавчих органів

СБУ і Нацполіція затримали "чорних зброярів", які продавали криміналітету трофейну зброю в прифронтових районах

У Харківській області з-під обстрілів евакуйовано понад 7,5 тис. мирних жителів, зокрема 568 дітей - Синєгубов

Ближайшие дни в Украине будут прохладными, ночью заморозки на поверхности грунта, местами пройдут кратковременные дожди

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними, вночі заморозки на поверхні ґрунту, місцями пройдуть короткочасні дощі

Наступом на Харківщині РФ намагається відволікти українські сили від інших ділянок лінії фронту - британська розвідка

Україна екстрадувала до Чехії шістьох іноземців - організаторів шахрайського кол-центру

Буданов: Ворог утримує невелике угруповання сил у прикордонні в напрямку Сумської області

ТЧХУ евакуйовує населення з громад Харківської області, що перебувають під обстрілами армії РФ

Буданов про ситуацію на кордоні в Харківській області: Намітилася стрімка тенденція до стабілізації ситуації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА